Revaluing the Biodiversity Resources of the Bolivian Chiquitania: A Scientific Perspective on Strengthening Local Communities

Authors

Keywords:

Bolivian biodiversity, Chiquitania, bioactive compounds, sustainable revaluation

Abstract

Bolivian biodiversity constitutes one of the country’s greatest assets and a strategic opportunity for sustainable development. In this study, the content of phenolic compounds and flavonoids was evaluated in tropical fruits from the Chiquitania. The results revealed variable concentrations of bioactive compounds, with Solanaceae sp. and the peels of several fruits standing out as the fractions with the highest antioxidant potential. A positive correlation between phenolics and flavonoids was observed. These findings highlight the importance of revalorizing commonly discarded by-products, promoting their utilization, and recognizing biodiversity as a strategic heritage for Bolivia.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

José Alberto Limpias Hurtado, Universidad Católica Boliviana

Ingeniero en Biotecnología por la Universidad Católica Boliviana “San Pablo” Regional Santa Cruz. Adscrito a la carrera de Ingeniería en Biotecnología de la misma universidad.

Valeria Paz Silva, Universidad Católica Boliviana

Ingeniera en Biotecnología por la Universidad Católica Boliviana "San Pablo", con experiencia en investigación de biopolímeros y compuestos bioactivos.

Paula Agustina Flores Rodríguez, Universidad Católica Boliviana

Estudiante de Ingeniería en Biotecnología en la Universidad Católica Boliviana “San Pablo”.

Jacob Valera Aspetty, Universidad Católica Boliviana

Estudiante de Ingeniería en Biotecnología en la Universidad Católica Boliviana “San Pablo”.

Rodrigo Roberto Coca Montaño, Universidade Estadual Paulista

Estudiante de Ingeniería de Bioprocesos y Biotecnología en la Universidade Estadual Paulista “Júlio Mesquita Filho” (UNESP).

Natalia Montellano Durán, Universidad Católica Boliviana

Doctora en Ciencias Biológicas por la Universidad Nacional de Rosario, especializada en estructura y función de proteínas alimentarias. Actualmente, directora de las carreras de Ingeniería en Biotecnología, Nutrición Clínica y Dietética e Ingeniería en Agroindustria Alimentaria en la Universidad Católica Boliviana "San Pablo", sede Santa Cruz.

References

Angulo, A.R., Benneker, C., Ascarrunz, N.L. y Gómez Cerveró, H. (eds.). (2021). Productos forestales no maderables en Bolivia: experiencias de comercialización. IBIF. Santa Cruz.

Ávila, T. y Kunstek-Salinas, L.C. (2025). Una aproximación a la divulgación de la ciencia en Bolivia. Revista Punto Cero, 30(50), 137-150. https://doi.org/10.35319/puntocero.202550269

Bolivia. Ministerio de Relaciones Exteriores, Ministerio de Medio Ambiente y Agua (2015). V Informe Nacional. Convenio de las Naciones Unidas sobre la Diversidad Biológica: Vivir Bien en armonía con la Madre Tierra.

Chandra, S., Khan, S., Avula, B., Lata, H., Yang, M.H., ElSohly, M. y Khan, I.A. (2014). Assessment of Total Phenolic and Flavonoid Content, Antioxidant Properties, and Yield of Aeroponically and Conventionally Grown Leafy Vegetables and Fruit Crops: A Comparative Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014(1)9. https://doi.org/10.1155/2014/253875

Coimbra Molina, D.J. (2014). Guía de frutos silvestres comestibles de la Chiquitania. Santa Cruz: FCBC.

Contreras-Calderón, J., Calderón-Jaimes, L., Guerra-Hernández, E. y García-Villanova, B. (2011). Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia.

Food Research International, 44(7), 2047-2053. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.003

Dincheva, I., Badjakov, I. y Galunska, B. (2023). New Insights into the Research of Bioactive Compounds from Plant Origins with Nutraceutical and Pharmaceutical Potential. Plants, 12(2), 258. https://doi.org/10.3390/plants12020258

Escobar-Mamani, F. y Capurro, V.P. (2021). Biodiversidad y científicos viajeros: una visión desde los Andes. Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 23(1), 5-9. https://doi.org/10.18271/ria.2021.238

Galanakis, C.M. (ed.). (2017). "Chapter 1-Introduction". En Nutraceutical and Functional Food Components (pp. 1-14). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805257-0.00001-6

García-Villegas, A., Rojas-García, A., Villegas-Aguilar, M. del C., Fernández-Moreno, P., Fernández-Ochoa, Á., Cádiz-Gurrea, M. de la L., Arráez-Román, D. y Segura-Carretero, A. (2022). Cosmeceutical Potential of

Major Tropical and Subtropical Fruit By-Products for a Sustainable Revalorization. Antioxidants, 11(2), 203. https://doi.org/10.3390/antiox11020203

Higbee, J., Solverson, P., Zhu, M. y Carbonero, F. (2022). The emerging role of dark berry polyphenols in human health and nutrition. Food Frontiers, 3(1), 3-27. https://doi.org/10.1002/fft2.128

Ibisch, P.L. y Mérida, G. (eds.). (2003). Biodiversidad: la riqueza de Bolivia.Estado de conocimiento y conservación. Santa Cruz: Editorial FAN.

León-Roque, N., Romero Guzmán, B.M., Oblitas, J., Hidalgo-Chávez, D.W. y Romero Guzmán, B.M. (2023). Identification of flavonoids by HPLC-MS in fruit waste of Latin America: A systematic review. Scientia Agropecuaria, 14(1), 153-163. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2023.014

Lloret Céspedes, R. (8 de mayo de 2019). Chiquitanas rescatan frutos silvestres y se convierten en microempresarias. La Región. https://www.laregion.bo/chiquitanas-rescatan-frutos-silvestres-y-se-convierten-en-microempresarias/

Mamari, H.H.A. (2021). Phenolic Compounds: Classification, Chemistry, and Updated Techniques of Analysis and Synthesis. En Farid A. Badria (ed.), Phenolic Compounds-Chemistry, Synthesis, Diversity, Non-Conventional Industrial, Pharmaceutical and Therapeutic Applications. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.98958

Morsello, C., Ruiz-Mallén, I., Diaz, M.D.M. y Reyes-García, V. (2012). The effects of processing non-timber forest products and trade partnerships on people’s well-being and forest conservation in Amazonian societies. PloS One, 7(8), e43055. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0043055

Papoti, V.T., Xystouris, S., Papagianni, G. y Tsimidou, M.Z. (2011). "Total flavonoid" content assessment via aluminum [Al(III)] complexation reactions. What we really measure? Italian Journal of Food Science, 23(1), 252-259.

Patra, A., Abdullah, S. y Pradhan, R.. (2022). Review on the extraction of bioactive compounds and characterization of fruit industry by-products. Bioresources and Bioprocessing, 9(1), 14. https://doi.org/10.1186/s40643-022-00498-3

Prenzler, P.D., Ryan, D. y Robards, K. (2021). Chapter 1: Introduction to Basic Principles of Antioxidant Activity. En P.D. Prenzler, D. Ryan y K. Robards, Handbook of Antioxidant Methodology: Approaches to Activity

Determination, (pp. 1-62). The Royal Society of Chemistry. https://books.rsc.org/books/edited-volume/903/chapter/693594/Introduction-to-Basic-Principles-of-Antioxidant

Sánchez-Rangel, J.C., Benavides, J., Heredia, J.B., Cisneros-Zevallos, L. y Jacobo-Velázquez, D.A. (2013). The Folin-Ciocalteu assay revisited: Improvement of its specificity for total phenolic content determination.

Analytical Methods, 5(21), 5990-5999. https://doi.org/10.1039/C3AY41125G

Sayago-Ayerdi, S., García-Martínez, D.L., Ramírez-Castillo, A.C., Ramírez-Concepción, H.R. y Viuda-Martos, M. (2021). Tropical Fruits and Their Co-Products as Bioactive Compounds and Their Health Effects: A Review. Foods, 8, 1952. https://doi.org/10.3390/foods10081952

Shraim, A.M., Ahmed, T.A., Rahman, M.M. y Hijji, Y.M. (2021). Determination of total flavonoid content by aluminum chloride assay: A critical evaluation. LWT, 150, 111932. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111932

Swisscontact (3 de diciembre de 2024). “Chiquitanía Viva” promueve la conservación del bosque chiquitano y el desarrollo sostenible a través de la comercialización de productos elaborados con frutos silvestres [Noticia]. Swisscontact. https://www.swisscontact.org/es/noticias/chiquitania-viva-jasaye

Revalorizando los recursos de la biodiversidad de la Chiquitania boliviana: una mirada científica hacia el fortalecimiento de las comunidades locales

Published

2025-12-24

How to Cite

Limpias Hurtado, J. A., Paz Silva, V., Flores Rodríguez, P. A., Valera Aspetty, J., Coca Montaño, R. R., & Montellano Durán, N. (2025). Revaluing the Biodiversity Resources of the Bolivian Chiquitania: A Scientific Perspective on Strengthening Local Communities. Revista Ciencia Y Cultura, 29(55), 51–64. Retrieved from https://cienciaycultura.ucb.edu.bo/a/article/view/1389